Tort "doua portocate"


Am denumit acest tort asa, pentru ca am folosit numai 2 portocale pentru ai da aroma. Este un tort preparat aproape 100 % in casa cu ingrediente sanatoase.


Pentru blat:
6 oua mari
200 g zahar
300 g faina de calitate superioara ( BL00 de la Gold Maya)
10 linguri apa
1 plic praf de copt
1 lingura de coaja de portocala ( atentie, doar partea portocalie, dupa ce ati tinut in prealabil portocalele in apa rece o ora)

Blatul il pregatesc intotdeauna cu o zi inainte astfel are timp sa se "aseze".
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul, apoi adaugam apa putin cate putin si se mixeaza in continuare. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin o spuma tare.
Omogenizam  usor albusul cu galbenusul, adaugam faina amestecata cu praful de copt . Se amesteca usor, cu o paleta , prin rasturnare( de sus in jos) .
Se toarna compozitia intr-o forma de tort cu fundul detasabil si se coace in cuptorul dinainte incins la 180 de grade, cca 45 minute, se poate incerca cu o scobitoare si cand aceasta iese curata este gata.
Cand este rece , blatul se imparte in 3 foi.
Crema
1 galbenus
200 ml lapte
1 lingura faina alba
300 ml frisca lichida
2 liguri zahar
2 fasii de coaja de portocale
2 linguri lichior de portocale
 Se amesteca galbenusul cu zaharul si cu faina, se adauga laptele rece apoi se pune la fiert, la foc mic pana se leaga la fel ca o budinca. Cand este gata se pun cele doua fasii de coaja de portocala si se lasa la racit. Cand este rece se scoate portocala  si se adauga lichiorul. Batem frisca tare si o amestecam cu budinca de ou .

Sirop
400 ml apa
150 g zahar
2 fasii de coaja de portocala
Se fierbe apa cu zaharul pana acesta se topeste. Adaugam coaja de portocala si lasam la racit.

Glazura
2 portocale ( data viitoare voi folosi 4 si voi curata portocalele intocmai ca la salata de fructe pentru ca feliile rotunde sunt incomode la taiat tortul)
50 g zahar
1/2 plic de gelatina
Jumatate din zahar se pune intr-o tigaita sa se caramelizeze putin apoi se adaga jumatate din portocale. Se caramelizeaza pe ambele parti, se scot pe o farfurie , procedam la fel si cu cealalta jumatate de zahar si portocale.
Gelatina se pune la inmuiat in 50 ml zeama de portocale.  Apoi se incalzeste pe bain-marie pana se topeste. (atentie nu trebuie sa fiarba). Lasam sa se raceasca aproape complet si turnam peste portocale.
Asamblam tortul: punem cate o foaie, insiropam, punem 1/3 crema, alta foaie insiropata... terminam cu o foaie, tot insiropata. Imbracam tortul in restul de crema si apoi asezam portocalele caramelizate. Deasupra turnam gelatina rece. (in loc de gelatina se poate folosi gelee de tort)
Se lasa la frigider cel putin 4 ore inainte de a fi servit.






Comentarii