Economisiti, Jamie Oliver va arata cum


Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, “Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.


Astfel am hotarat sa va arat cateva trucuri care va vor ajuta sa nu mai irositi alimentele.
Painea, cred ca este alimentul care se arunca cel mai des... nu si in casa mea desigur. Primul truc in economisire este transformarea...  In general painea care se invecheste o transform in pesmet. Intotdeauna este nevoie de pesmet in casa: pentru snitele, pentru chiftele, pentru diferite prajituri ( savarine de exemplu). Asadar painea invechita se taie felii subtiri si se lasa pe un prosop de bucatarie la uscat pana a doua zi. Dupa aceea o trec prin masina de carne si obtin un pesmet fin pe care il pastrez in punga de hartie. Desigur unele tipuri de paine cum ar fi bagheta sau chiar cozonacul poate fi trecut prin ou amestecat cu lapte si vanilie si se transforma in friganele frantuzesti. Feliile de paine se mai pot praji in toaster si obtinem crutoane pentru salate sau ciorbe.
O alta modalitate de a economisi este pregatirea portiilor mici, adica sa mai vrei si sa nu mai fie decat sa te saturi si sa arunci ce a ramas. De aceea eu pregatesc mini- portii .
Si congelarea... Majoritatea felurilor de mancare se pot congela, cu unele mici exceptii poti avea oricand "ceva" la rece ... Deci daca ati pregatit prea multa mancare , repartizati in portii individuale si ... pastrati la congelator. De asemenea , daca am carne sau branzeturi pentru congelat , nu pun toata cantitatea, ci fac portii mici, daca am nevoie de cantitate mai mare, scot mai multe portii. De asemenea congelez fructele si legumele care incep sa se "treaca".
Un alt secret este sa pregatesc din start acelasi fel in mai "multe feluri "... adica aceeasi Marie cu alta palarie... De exemplu fac  compozitia de pandispan dar in unul adaug cacao, in altul fructe si mai fac si cateva briose pe care le glazurez mai apoi. Sau cartofii la cuptor pot fi pregatiti in diferse feluri . In plus daca va permite spatiul cuptorului puteti incerca sa preparati mai multe feluri in acelasi timp.


De fapt economia incepe la magazin. Economie nu inseamna sa fii zgarcit, ci mai degraba trebuie sa fii cumpatat. Sa mergi la cumparaturi cu lista si sa nu te abati de la ea. Sau sa iti faci un obicei de a cumpara putin si de calitate decat mult si prost.






Comentarii