Prajitura italiana cu foi de mering

Aceasta prajitura m-a impresionat de cand am vazut reteta intr-o revista culinara, mi-a placut mult aspectul, combinatia de ingrediente si bineinteles am fost acaparata apoi si de savoarea ei... mmm un deliciu, o prajitura pentru musafiri pretentiosi.
Ingrediente :
- 6 buc. albusuri (de la oua mari)
- 350g zahar tos fin
- 1 varf sare
- 75 gr zahar tos
- 1/2 lingurita zeama de lamaie
- 100 gr piure de castane
- 450 ml smantana pentru frisca (proaspata)
- 1 lingura fulgi de ciocolata

Mod de preparare:

Albusurile ( la temperatura camerei) se bat cu sarea si zeama de lamaie, intr-un bol, pana devin spuma tare. Asezati bolul deasupra unei cratite cu apa clocotita si incepeti sa adaugati 350 gr zahar putin cate putin, pana il incorporati tot.Bateti pana ce amestecul se incalzeste si se topeste tot zaharul. Meringul este gata cand are aspect matasos si opune rezistenta la batut.
 Ungeti cu ulei si tapetati cu hartie pentru copt 2 tavi de aragaz. Pe hartia din fiecare tava trasati cu ajutorul unei farfurii un cerc cu diametru de 25 cm. Puneti meringul intr-un sprit cu varful in forma de rozeta si umpleti cercurile desenate pe hartia de copt trasand linie langa linie intocmai ca in imagine. Cu restul de mering faceti cateva bezele care le vom folosi ca decor.
 Coaceti foile de mering in cuptorul preincalzit la 150 grade aproximativ o ora ( foile devin usor aurii si se intaresc la suprafata). Inchideti focul si lasati usa aragazului intredeschisa pana a doua zi.( astfel se usuca complet si devin crocante).

Pentru asamblarea prajiturii avem nevoie de un platou (tava ) perfect plat. Batem smantana cu 75 gr zahar pana devine frisca tare. Rezervati 2 linguri de frisca pentru decor. Omogenizati bine piureul de castane si il adaugati in frisca. Cu aceasta compozitie umpleti foile de mering. ornati cu rozete mici de frisca pe care presarati fulgi de ciocolata. ( fulgii ies perfect daca razuiti un patratel de ciocolata pastrat la temperatura camerei, cu un cutit special de curatat cartofi).

Puneti 2 ore la rece , apoi serviti .Prajitura este foarte pretentioasa, nu se baga in frigider si se serveste in aceeasi zi in care a fost asamblata. Foile de mering pot fi pastrate la rece invelite in hartie de copt , (fiecare separat ) aproximativ 2 saptamani.Sa aveti pofta !!!

Comentarii