marți, 13 noiembrie 2012

Impletitura de cozonaci

Acum cand toamna si-a intrat serios in drepturi si iarna chiar se arata in zare, e timpul sa incalzim cuptoarele  si sa pregatim cozonacei care merg bine cu o cana de vin fiert cu scortisoara.
Astazi va arat un cozonac simplu si aspectos, usor de facut si care nu revarsa din cauza umpluturii.
Asadar avem nevoie de:

500 gr faina
3 oua
300 ml lapte
2 linguri ulei
1 praf sare
1 lingura zahar brun
150 gr zahar pt aluat
6 lg cacao ( pt umplutura )
6 lg zahar
40 gr drojdie verde
Mod de preparare:
Se face o maia din laptele cald, zahar, ulei, 2oua + un albus, sare si drojdie. Se amesteca toate , se presara cu o lingura faina si se acopera pentru 15 minute sa inceapa se fermenteze, apoi se adauga faina si se framanta un aluat potrivit de tare. Acesta se lasa la crescut acoperit cu un prosopel de bucatarie , pana isi dubleaza volumul.

Aluatul se imparte in 6 si se formeaza foi  subtiri ( pentru ca umplutura este uscata nu curge, grosimea unei foi poate fi de 0,3 - 0,5 cm) , peste care se presara umplutura uscata de cacao. Cacaoa se amesteca cu 6 linguri de zahar, dar se poate folosi si cacao pentru micul dejun care este deja dulce si nu mai este nevoie de cele 6 linguri de zahar.

Foile umplute se ruleaza apoi se impletesc toate. ( cantitatile sunt pentru tava mica de la aragaz 25/30cm ,pentru tava mare se dubleaza cantitatile, de asemenea, daca aveti indemanarea sa le impletiti, se pot face mai multe foi, aspectul unei felii de cozonac fiind unul foarte frumos. )

Se aseaza in tava bine unsa cu ulei , se unge pe deasupra cu galbenus , se presara zahar brun si se coace in cuptor la foc potrivit 40-50 minute, pana capata o culoare uniforma .
Rece se taie felii. Pofta buna.

Trimiteți un comentariu