marți, 13 noiembrie 2012

Mancare rece de gasca (rata, iepure,vanat)

Astazi va arat o mancare care mie imi aduce aminte de craciunul petrecut in casa bunicii, de miros de brad si de zapada muuuulta si imaculata la poalele dealului  pe care zburam cu saniutele.

Ingrediente:
2 kg carne de gasca
200 gra masline negre mari cu samburi
1 lamaie mica
500 gr ceapa
2 lg ulei
50 ml vin sec
sare piper dafin
Mod de preparare :
Carnea se spala si se pune la fiert ca pentru supa,cu dafin ,sare si piper.

Maslinele se pun in apa rece sa se desareze. Se schimba apa de 4-5 ori.
Intre timp se curata ceapa, se taie joullien( pestisori subtiri) si se pune la prajit intr-un wok cu invelis ceramic Delimano cu doar doua linguri ulei ( daca nu aveti acest tip de tigaie folositi 50 ml ulei ,apoi stoarceti ceapa)

Sarati si piperati dupa gust apoi caliti  pana devine sticloasa, cand este gata o scoateti pe o farfurie si in acelasi ulei prajiti carnea fiarta de gasca ( pieptul se dezoseaza si taie in 6 portii) cate 3 minute pe fiecare parte. Se scoate se pune din nou pat din ceapa calita apoi deasupra punem carnea, maslinele si lamaia feliata, turnam vinul si fierbem la foc mic pana acesta scade, scuturand din cand in cand wok-ul ( datorita invelisului ceramic nu se va prinde).  Se poate pune si in tava la cuptor , pana scade bine si ramane doar uleiul.

Cand s-a evaporat tot vinul se scoate lamaia ( daca o lasam se face amara) si se pune totul pe un platou. Aceasta mancare se serveste rece la cel putin 4-5 ore dupa ce a fost preparata.( Depinzand de marimea gastei, ies cam 6-10 portii. Carnea de gasca se poate inlocui cu rata , prepelita, fazan, caprioara sau iepure, urmand aceeasi pasi. )
Trimiteți un comentariu