luni, 18 noiembrie 2013

Cozonac Fulg de nea

Pentru ca se apropie sarbatorile , cand orice gospodina vrea sa vina cu ceva nou, am hotarat sa va arat o alta fata a cozonacului. Acesta are o reteta usor modificata, dar puteti folosi un aluat de cozonac... care va iese mai bine doar ca umplutura trebuie sa fie cat mai groasa/ uscata , sa nu curga in timpul coptului.
Pt o tava cu diametru de 25 cm am folosi urmatoarele ingrediente:
Aluat: 500 g faina , 250 ml lapte batut ( am avut iaurt grecesc),drojdie verde cat o nuca, 150 g zahar, 2 oua, 100 g unt, 1 zahar vanilat, un praf de sare
Crema : 100 g nuci macinate, cate 50 g stafide si curmale date prin blender sau masina de carne,2 zahar vanilat 2 linguri cacao, 2 linguri mari de rom. In loc de stafide sau curmale puteti folosi si alte fructe confiate. Nu am pus zahar pt ca nu imi place umplutura foarte dulce, daca doriti puteti adauga zahar dupa gust. Se freaca totul bine pana devine ca o pasta.
Aluatul e foarte simplu de facut: In laptele caldut se desface drojdia , se pune zaharul si untul si se presara putina faina deasupra cat sa se inveleasca drojdia. Se lasa la dospit 15 minute. Apoi adaugam ouale si faina cernuta impreuna cu sarea si un zahar vanilat. Se framanta pana se desprinde de pe vas, daca mai este nevoie se adauga faina . Se acopera si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.




Si modul de formare a fulgului de nea. Aluatul se imparte in 4 parti egale, din care se fac 4 foi. Crema se imparte in 3 si se ung 3 dintre foi, acestea se suprapun, iar deasupra se pune foaia simpla. Acum cu ajutorul unui pahar marcam usor mijlocul, apoi se imparte in 16 parti egale incepand sa crestam de la marginea paharului. Se iau cate doua fasii si se invart fata in fata, adica una spre stanga si una spre dreapta. Fiecare fasie se rasuceste de 2 ori.
Se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar tos. Se coace la foc potrivit 30-40 minute. In momentul servirii se pot desprinde cu usurinta feliile fara a fi nevoie de cutit.
( cum nu sunt 2 fulgi identici :D eu va invit sa incercati si alte moduri de a rasuci aluatul... de exemplu fiecare felie rasucita de 3 ori, sau prinse capetele cate doua... etc)


Trimiteți un comentariu