joi, 20 martie 2014

Budinca de prafuri ( Tarta cu gris)


Ce sa va zic despre aceasta reteta... e copiata direct din caietul bunicii si nu am vrut sa-i schimb numele pentru ca mi se pare cel mai potrivit. Reteta asa cum e scrisa de ea:
- o masura gris
- o masura lapte praf
- o masura zahar
- o bucata de unt
- mere
Garantat iese si asa, nu trebuie sa ai experienta  "in ale bucataritului " sa nu iti reuseasca. Cu doar cateva ingrediente aveti o prajitura fina, cu o foaie de caramel, umplutura de mere si foaia de deasupra se aseamana oarecum cu un "crumble "...
Reteta pentru o forma de tarta cu diametru de 25 cm si inaltimea de 5cm.
- 300 g gris GoldMaya
- 300 g zahar
- 300 g lapte praf
- 50 g unt
- 600 g mere rase
Se amesteca grisul cu laptele praf si zaharul.
Tava de tarta se unge bine cu untul. ( eu topesc untul si apoi il torn in forma si las la racit)
Se pune 2/3 din compozitia de gris in tava peste unt. Apoi cu o lingura se indreapta pe cat posibil.
Merele rase (nu trebuie sa  puneti zahar in ele, pentru ca foile sunt foarte dulci) se pun cu lingura , (incet sa nu dranjam foaia de dedesubt) si se preseaza cu lingura.
Deasupra se toarna restul de gris . Se niveleaza cu lingura si se da la copt.
Optional daca doriti puteti pune cateva bucatele de unt  pe deasupra.
Se coace la foc moderat , pe gratarul din mijloc, cca o ora, sau pana devine aurie. Puteti sa o coaceti in vas yena, asa puteti controla foaia de dedesubt.
Cand este gata, se acopera cu un capac si se lasa la rece (in camara) cel putin 12 ore. Se portioneaza si se serveste.






Trimiteți un comentariu