sâmbătă, 15 martie 2014

Cozonac de post cu fir de ciocolata



Ingrediente pt un cozonac
- 500 g faina speciala pt cozonaci (Gold Maya care are inscriptionat pe punga "special pt cozonaci si patiserie")
- 100 g zahar
- 150 ml apa (lapte de soia sau cocos)
- 100 ml ulei ( sau margarina)
- drojdie cat o nuca
- 1 fiola esenta de vanilie
- coaja rasa de la o portocala
- un varf de lingurita sare
- o lingura cu varf cacao (pt foaia maro)
Pt firul de ciocolata
- 100 g nuca macinata
- 2 linguri zahar
- 2 linguri cacao
- 1 zahar vanilat
Sirop din 2 linguri de zahar si una de apa pt uns dupa  ce il scoatem din cuptor.
In vasul in care framantam punem apa calduta, zaharul, esenta de vanilie , coaja rasa de portocala, drojdia  sfaramata si uleiul.Amestecati cu o lingura de lemn apoi presarati un pumn de faina. Acoperiti cu un capac si lasati sa dospeasca 30 minute. Apoi incepem sa framantam, adaugam sarea si faina putin cate putin.cand mai avem de pus cam 100 g faina, impartim aluatul in 2 parti egale. In jumatate punem cacaoa, framantam bine si mai adaugam putina faina daca este nevoie. Restul il punem in aluatul alb si framantam pana se desprinde de pe vas.Aluaturile se pun la crescut acoperite cu folie , cam jumatate de ora.
Pentru firul de ciocolata amestecam toate ingredientele uscate ( eu am pus cacao doar in jumatate din nuca, dar nu este diferenta).
Din fiecare aluat facem cate o foaie. Daca doriti model pe deasupra puteti franjura marginile foii care o puneti pe exterior. (dupa preferinta, ambele aluaturi au aceeasi consistenta si puteti alege care sa fie in exterior) Ungem prima foaie cu jumatate din umplutura de nuca, o uniformizam in strat subtire cu palma, apoi asezam cealalta foaie si deasupra punem nuca. Rulam usor si asezam in tava unsa cu margarina(sau folosit hartie de copt). Se lasa la crescut deasupra aragazului pana isi dubleaza volumul. Apoi se unge cu putin sirop sa devina stralucitor la copt. Se coace in cuptorul incalzit la 180 grade cca 40 minute. sau pana incepe sa devina auriu.
Cand este gata se scoate din cuptor si se unge cu restul de sirop. ( optional se poate pudra cu zahar tos sau nuca de cocos)
Iese un cozonac pufos care este delicios si a doua zi. Mie imi place sa il servesc la micul dejun, tostat putin in prajitorul de paine.






Trimiteți un comentariu