vineri, 7 martie 2014

Sfintisori (Mucenici moldovenesti)


-1 kg faina de cea mai buna calitate ( eu folosesc GoldMaya ooo speciala pt cozonaci)
- 100  g unt (margarina)
- 250 g zahar
- 1 lingurita sare
- 500 ml lapte gras ( apa)
- 50 gr drojdie proaspata
- 2 oua mari
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lingura coaja rasa de citrice
- 100 ml miere ( puteti face si sirop de zahar)
- un galbenus+ 1 lingura lapte pt uns
- 1 lingura coaja rasa de portocala
- 100 gr nuci macinate
- 2 linguri fulgi de nuca de cocos
Jumatate din faina se pune intr- un lighenas. se face o gaura la mijloc unde facem plamadeala din lapte caldut cu zaharul, sarea, coaja rasa de citrice ,ouale batute, 1 plic de zahar vanilat si drojdia, deasupra se pune untul topit ," sa-i tina cald" drojdiei. Se la sa la dospit 15minute ,acoperit cu folie alimentara sau un capac potrivit. Se incepe framantarea adaugand faina putin cate putin, pana se desprinde de pe maini Aluatul trebuie sa fie elastic si potrivit de moale intocmai ca la cozonaci. Se lasa la crescut acoperit cu un tifon umed, peste care punem folie de plastic cca 30 minute.
Dupa ce a crescut  framantam putin sa se omogenizeze siformam un sul pe care il portionam ( din aceasta cantitate ies aproximativ 25-30 de mucenici, in functie de cate de mari ii doriti) . Portiile se acopera cu tifonul ud si se lucreaza doar cate un mucenic.
Fiecare portie se imparte in doua, se formeaza snururi subtiri decca 45 cm care se rasucesc ca la un colacel. Din colacel se formeaza un 8 (forma specifica mucenicilor) si se aseaza in tava unsa. Si trecem la urmatorul...
Intre timp punem cuptorul la incalzit  la foc mediu (sau temperatura la care coaceti painea). Cand terminam de completat tava ungem mucenicii cu galbenusul batut cu lapte. ... si  punem la copt apoximativ 30 minute sau pana devin aurii.
Cand se scot se ung cu miere cu ajutorul unui penson  ( mierea devine mai lichida daca tinem recipientul in apa fierbinte) Apoi se trec prin nuca macinata amestecata cu zaharul vanilat si nuca de cocos.
Se aseaza pe un platou .Sunt deliciosi ,pufosi, parfumati , potriviti langa o cana deceai aromat sau o cafea fierbinte... iar pentru cei ce nu tin post , langa un pahar de vin rosu...






Trimiteți un comentariu