miercuri, 30 aprilie 2014

Tortoni cu spanac si mozzarella

Tortoni este o paine italiana umpluta , foarte gustoasa, care poate reprezenta un fel de mancare in sine. Eu o prepar  foarte des vara, pentru ca poate reprezenta oricand o gustare buna de adaugat in cosul pentru picnic.
Ingrediente aluat:
450 g. faina alba
2 linguri malai
1 lingurita zahat
1/2 lingurita sare
75 ml ulei de masline
1 galbenus pentru uns
1 lingura susan
250 ml apa calduta
drojdie cat o nuca
piper 

Ingrediente umplutura:
o legatura de spanac
1 lingura ulei (150g)
cateva ciuperci
cateva masline
100 g mozzarella delaco
o ceapa verde
un praf de piper
Framantati aluatul astfel: amestecati faina cu malaiul sarea si un praf de piper .Drojdia se desface intr-un pahar cu apa calduta si cu zaharul. Se amesteca bine si se toarna peste faina ca sa inchegati aluatul. Incepeti sa framantati adaugand uleiul putin cate putin. Aluatul trebuie sa fie elastic , intocmai ca cel pentru paine.Se formeaza o bila,care se pune la crescut pana isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura puneti uleiul la incins , adaugati ceapa tocata , spanacul si ciupercile feliate.Se prajesc timp de 5 minute. ( puteti face cata umplutura doriti , depinde de cat va place de plina)
Adaugati maslinele  tocate si lasati la racit. Optional puteti pune cateva nuci sau alune, taiate grosier. Combiatia este fantastica.
Framantati aluatul timp de un minut, apoi impartiti-l in doua. Formati doua foi de cca un cm grosime.
Asezati prima foaie in tava unsa si pudrata cu malai, (pentru un aspect rustic), puneti toata umplutura, si acoperiti cu mozzarella. Puneti deasupra cealalta foaie presand cu degetele pe margina (umeziti marginile cu apa inainte).Ungeti cu galbenusul batut cu 1/2 lingurita apa si presarati cu susan. Coperiti cu un capac si lasati la crescut timp de 20 minute.
Incalziti cuptorul la 200 grade.Coaceti tortoni timp de 25-30 minute sau pana se rumeneste. Serviti calda sau rece.




Trimiteți un comentariu