Cozonaci moldovenesti
Acesti cozonaci se fac in zona Moldovei doar in preajma sarbatorilor si buni spunea ca sunt unele reguli de respectat sa iasa aluatul bun si pufos... Acesta se face doar cu faina buna si oua proaspete, se inveleste cu stergar neatins si nu se "suduie" in casa pana nu ies cozonacii de pe poarta cuptorului... Desigur acestea sunt superstitii, dar unele reguli pentru un aluat desavarsit tot sunt, iar una dintre ele este folosirea ingredientelor proaspete si utilizarea fainii de cea mai buna calitate ...
Prima data cand am framantat la cozonaci cred ca aveam vre-o 10 ani.. si atunci ... m-am indragostit de aluat. Bunica nu cantarea nici o data dar totusi ii ieseau fara gres.
Ingrediente pentru 6 cozonaci mari
*aluat
2 kg faina tip bl 00 ( eu folosesc GoldMaya)
900 ml lapte
350 g zahar
20 galbenusuri
1 pachet de unt
100 ml ulei ( uneori il inlocuiesc cu grasime topita de rata sau gasca)
100 g stafide ( puse la hidratat in 50 ml coniac sau rom)
40 g drojdie verde
100 ml iaurt (lapte batut, chefir)
1 lingura rasa sare
coaja rasa de la o lamaie
3-4 plicuri zahar vanilat
*umplutura
800 g nuca
300 g zahar
1 esenta de rom (+ ce ramane de la hidratat stafidele)
100 g cacao
100 g stafide
albusuri ( cat cere compozitia)
2 zahar vanilat
500 g rahat
*pt uns
un ou
zahar sau mac
Aceste cantitati sunt oarecum relative, important este sa nu puneti in aluat albusuri deoarece acestea aspresc aluatul. Faina se cerne o data cu sarea , pentru aerisire si pentru ca sarea poate sa "oboseasca " drojdia si sa nu mai creasca daca intra in contact direct cu ea. Acest aluat este foarte greu si dens , cozonacii nu se taie fierbinti si se pot pastra chiar si 3-4 zile si sa fie la fel de pufosi ca si cum ar fi facuti in acea zi. Sau se pot congela intregi si se scot cu o seara inainte si se lasa la decongelat in figider.
Pentru aluat se pune laptele si iaurtul caldut,cu drojdia si zaharul la dospit cam jumatate de ora. Se adauga apoi toate celelalte ingrediente in afara de ulei si faina, se omogenizeaza bine si se mai lasa la dospit un sfert de ora. Apoi incepem framantarea, adaugand intai un kg de faina si amestecand bine apoi celalalt kg putin cate putin cand aluatul devine elastic. Aproape de sfarsit punem uleiul si framantam pana se incorporeaza complet. Aluatul este gata cand se desprinde de pe mana si de pe vas, iar daca apasam pe el isi revine imediat la forma initiala. In general framant cam 40 de minute pana sunt multumita de consistenta . Nu se poate framanta la masina de paine.
Se acopera si se lasa la crescut o ora.
Pentru umplutura, punem nuca macinata intr-un vas, adaugam zaharul , vanilia, cacaoa si stafidele si amestecam, apoi adaugam albusurile rand pe rand. In general intra 12-14 , dar depinde de cat este de uscata nuca. La sfarsit punem romul, coniacul si coaja rasa de portocale. Umplutura trebuie sa fie cleioasa , nu se adauga lapte .
Aluatul se imparte in 6 apoi fiecare portie in 2, pentru ca vom face 2 foi pe care le umplem cu nuca si bucatele de rahat. le rulam si le impletim apoi le punem in tava pe hartie de copt. Se ung cu ou batut si se presara cu zahar sau mac.
Se coc la 210 g timp de 45-50 minute sau pana devin aurii. Nu se scot din tava decat dupa ce se racesc putin.
Comentarii