
1 kg de faina , pentru aluaturi dulci folositi o faina de calitate tip bl 00
2 galbenusuri si un albus
100 g unt topit
500 ml lapte
150 g zahar
1/2 lingurita sare
un cubulet de drojdie
1,500 kg mere
scortisoara
coaja de citrice
1 galbenus pt uns
Incepem prin a prepara merele sa aiba timp sa se raceasca. Le curatam de coaja si cotor si le dam prin razatoarea mare. Se pun la calit intr-o cratita cu o lingura de unt si 100 g zahar. Se fierb pana scade toata zeama si incepe sa se prinda. Nu trebuie sa fi deloc zemoase. La sfarsit adaug o jumatate de lingurita de praf de scortisoara si o lingura de coaja de citrice.
Aluatul e simplu de facut, daca nu aveti rabdare puteti sa-l faceti in masina de paine, adaugand faina putin cate putin.
Eu fac o maia din laptele caldut in care dizolv drojdia si zaharul. Las la dospit , acoperit cu un capac, cca 10 minute. Adaug apoi galbenusurile si albusul, untul topit sare si faina. Intai pun jumatate de faina , omogenizez si apoi adaug si cealalta jumatate. Se framanta aluatul pana se desprind de pe vas. Stim cand un aluat este gata, daca dupa ce il facem o bila apasam usor pe suprafata lui si el isi revine la forma initiala.
Lasam la crescut cca 1 ora, acoperit cu un servet curat.
impartim aluatul in 6 parti egale din care facem foi , intocmai ca la cozonaci , pe care la umplem cu merele calite. Impletim cate doua si le punem in tava pe hartie de copt. Galbenusul se bate cu o lingura de lapte si ungem ruladele, apoi le presaram din belsug cu zahar.
Incalzim cuptorul la 200 grade si coacem timp de 1 ora. Sau pana devin aurii . Trebuie tinut seama de faptul ca merele pastreaza umezeala in interior si trebuie sa se coaca bine. Ruladele ies foarte pufoase si aromate. Se feliaza doar dupa ce s-au racit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu