Dulceata de nuci verzi


250 de nuci
1 plic sare de lamaie
1,5 kg zahar
1 lamaie
500 ml apa
Cea mai grea si migaloasa treaba este curatarea nucilor, chiar daca am folosit mai multe perechi de manusi una peste alta tot am avut mainile colorate.

Intr-o oala incapatoare se pun 2-3 litri de apa si plicul de sare de lamaie, apoi incepem sa curatam nucile si sa le punem direct in apa cu sare de lamaie. Cand terminam de curatat toate nucile, asezam deasupra lor o farfurie  sau un capac, care sa le oblige sa stea scufundate. Se lasa asa peste noapte , apoi se spala in cateva ape.

Pregatim siropul, in 500 ml apa dizolvam zaharul. Cand incepe sa se lege adaugam nucile si lamaia. Se fierb pana cand siropul capata consistenta. Cel mai simplu este sa tinem o farfurie in frigider ,iar cand credem ca este gata punem o lingurita de zeama in mijlocul farfuriei, apoi dam din nou la rece. Dupa cateva minute scoatem farfuria si o inclinam . Daca siropul nu curge  , ci se prelinge ca mierea atunci dulceata este gata.
Se pune in borcane curate, sterilizate si fierbinti. Infiletam capacele si le punem in patura cateva ore.Dulceta de nuci este considerata o delicatesa.

Comentarii