duminică, 29 noiembrie 2015

Tort Boema - prajitura copilariei


    De-a lungul vietii adunam amintiri dragi...multe , multe. Dar unele parca sunt mai aproape de suflet decat altele: mainile bunicii care framanta cozonac, parfumul mamei, prima jucarie ... cofetaria din colt unde mancam inghetata la cupa de inox si prajituri care miroseau atat de bine si erau atat de gustoase.
     Una dintre acele prajituri este si Boema. O facea si mama in casa si eu si fratele meu bagam degetelele in toate, sa mancam motul de frisca si crema, abia la sfarsit cand terminam toata "bunatatea" mancam si patratelele de blat insiropate si glazurate. Si pentru ca Prajituria si Rama au pornit o competitie numita Prajiturile Copilariei, iar eu am pe cineva drag de sarbatorit, am hotarat sa transform acea prajitura, intr-un tort aniversar. O prajitura deosebita cu blat pufos de cacao, crema onctuasa de ciocolata si frisca, totul desavarsit cu ciocolata topita...


Ingrediente blat ( forma 35 cm diametru)
5 oua
140 g faina
2 linguri cu varf cacao
150 g zahar
50 g margarina Rama Maestro topita si racita
1/2 plic praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
Ingrediente crema :
200 g margarina Rama Maestro
150 g ciocolata neagra
150 ml smantana pentru frisca
Ingrediente glazura:
100 g zahar
50 ml apa
100 g ciocolata neagra
25 g margarina
1 plic zahar vanilat
Ingrediente sirop:
(pentru ca eu nu am avut printre musafiri copii , am insiropat blatul cu parti egale de cafea indulcita si coniac)
100 ml cafea
100 ml coniac
**Reteta originala avea siropul facut din 200 g zahar care se carameliza la foc mic , peste acesta se adauga 200 ml apa si se lasa la fiert pana tot zaharul caramelizat se dizolva, apoi  se dadea deoparte de pe flacara si se punea esenta de rom.**
Pentru decor:
300 ml frisca
2 linguri zahar
Iar pentru toping am topit 25 g margarina impreuna cu 50 g ciocolata. Mama pastra glazura si punea cativa stropi pe fiecare prajitura.
Prajitura nu este prea greu de facut.  Dar necesita timp si rabdare.
   Pentru blat separam ouale si le batem spuma cu un praf de sare . Adaugam zaharul putin cate putin in timp ce mixam , pana se formeaza o bezea groasa si lucioasa, la sfarzit punem si zaharul vanilat.. Punem galbenusurile unul cate unul si mixam pana la omogenizare completa. Apoi adaugam margarina topita , dar racita.
    Amestecam faina cu praful de copt si cacaoa, apoi o turnam in ploaie peste compozitia preparata inainte, in timp ce amestecam cu o spatula, de sus in jos. Punem compozit
   Preincalzim cuptorul la foc potrivit (170-180). Se coace in tava , tapetata cu hartie de copt, 30-40 minute. Pentru a vedea daca s-a copt se face testul cu scobitoarea. Daca este gata se scoate si se lasa la racit.

   Urmatorul pas este insiropatul blatului , in cazul meu cu cafea si coniac. Apoi il portionam cu un cutit foarte ascutit . Din aceste cantitati ies 10-12 portii. Despartim feliile de tort pentru ca glazura sa imbrace si marginile.
   Pentru prepararea glazurii am pus la fiert apa cu zaharul. Cand a inceput sa fiarba cu bule mari am adaugat zaharul vanilat si ciocolata. Luam de pe foc amestecand pana la topirea acesteia. La sfarsit se adauga margarina.Glazuram feliile si lasam sa se raceasca complet.

  Pentru crema punem la fiert ciocolata si smantana. Cand acestea s-au omogenizat complet se lasa la racit apoi se mixeaza pana devin o crema spumoasa. Separat mixam margarina ( la temperatura camerei). Adugam peste margarina putin cate putin din crema , amestecand pana la omogenizare completa.
Apropiem feliile glazurate pentru a forma din nou blatul rotund. Cu ajutorul unui pos facem rozete pe toata suprafata tortului.

Batem frisca, pana se intareste. La sfarsit adaugam zaharul. Ornam fiecare felie de tortt cu un mot generos de frisca.
La sfarsit  pentru decorat tortul, topim ciocolata cu margarina impreuna, pe bain-marie. Cand se omogenizeaza complet lasam putin sa se racoreasca  si ornam tortul.

**Boema de odinioara era sub forma de patrat . Daca doriti, puteti coace blatul in tava mica de la aragaz 20/30 cm si ornati fiecare portie individual.
Tie draga cititorule ce prajitura iti aduce aminte de copilarie?


 
  

Trimiteți un comentariu