joi, 9 iunie 2016

GreenSugar in inima ta



Pentru ca m-am aliniat si eu la startul #farazahar, provocarea  #‎greensugarblogger‬  pornita de ‪#‎greensugar , astăzi vreau sa va arat o rețetă, absolut ... fermecătoare. Cu toate ca ingredientele sunt neobișnuite, rezultatul este spectaculos, atât de spectaculos ca însămi eu am căzut în capcana cand am gustat prima data acest deliciu.
Ideea recipientelor am văzut-o la Janet și mi-a plăcut atât de tare, incat am rezervat-o pentru o ocazie  deosebita.
Crema însă am descoperit-o pe meleaguri mediteraneene... Invitata la o petrecere , primul lucru care ni s-a servit la masa a fost o cupa pentru martini, plina cu o crema delicioasa, foarte rece, decorata cu o frunza de menta și o felie de limeta. Acesta era antreul iar după ce l-am gustat am zâmbit în sinea mea.. cum sa dai înainte de toate "desertul" ?
Dar nu era chiar asa...
Rețeta originala cuprinde :
( 4 persoane)
 - un dovlecel
- 4 iaurturi cremoase cu gust de lămâie
- 8 triunghiuri de brânză topita (natur)

Mod de preparare:
Se curata de coaja dovlecelul, se fierbe, se stoarce și când este rece se bate cu robotul de bucătărie împreuna cu toate ingredientele. Se pune la frigider.
Se servește foarte rece in cupe de cristal.


Si de aici pornește aventura mea in competitia anuala greensugar

Desigur voi, cei care ma urmăriți, știți ca unele dintre rețetele mele nu sunt chiar ceea ce par. Multe dintre ele au suferit modificări pentru a camufla diverse legume pe care cel mic nu le plăcea foarte tare. Asa este și aceasta rețetă pe care v-o prezint astăzi.
Vom începe cu foaia pentru "vasul " de servire.
Si pentru ca e aniversarea #‎greensugar am vrut sa aduc un omagiu acestui zahar sanatos, decorand foaia cu numele si sigla greensugar.

Pentru contur model si scris:
- 50g unt
- 2 albusuri de ou
- 2 linguri faina
- 2 linguri cacao
- un varf  de cutit sare
- cativa stropi de zeama de lamaie
Albusurile se bat spuma tare cu sarea si zeama de lamaie. Adaugam apoi untul topit si racit si cacaoa amestecata cu faina.
Cu un creion de decorare, facem modelul si scriem pe hartia de copt ,mesajul pe care il dorim. Desigur, trebuie sa avem grija ca modelul va iesi in oglinda.
Pentru model am folosit:
- 25g unt
- 1 albus de ou
- 2 linguri faina
coloranti naturali care se dizolva cu zeama de lamaie.
Acelasi procedeu ca la modelul scris. Impartim apoi aluatul in trei si coloram fiecare portie in nuantele greensugar.
Rezultatul arata cam asa:

Pentru foaie:( pentru tava mare de la aragaz)

- 100g faina de migdale ( se pot folosi si nuci prajite, macinate)
- 100g faina
- 6 oua
- 100g unt topit
- 30 picaturi stevie lichida grensugar
- coaja rasa de la jumatate de lamaie
- sare si zeama de lamie pentru ca albusurile sa se bata repede si bine
Separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile se freaca cu untul topit si racit, intocmai ca la maioneza, la sfarsit adaugam stevia. Apoi se adauga peste albusurile spuma. Punem faina amestecata cu faina de migdale, coaja rasa de lamaie si amestecam cu o spatula sa nu se lase.
Intindem peste model, cu grija sa nu il stricam.
Se coace 12 minute,la foc mediu, in cuptorul dinainte incalzit. Daca vedem ca incepe sa devina aurie, foaia este gata, in cazul in care o lasam prea mult devine sfaramicioasa.

Cand este gata, se ruleaza in foaia de copt si se lasa la racit.
( sfat dupa ce am preparat reteta: ideal sa se taie marginile si sa se imparta in 3 sau 4, cat timp este calda, rece e mai complicat)

Crema:
- un dovlecel (300g)
- 500 g ricota
- 1 limeta
- jumatate de lingurita stevie lichida
- un varf de cutit ghimbir proaspat, ras fin

Dovleceii se fierb, se storc apoi dupa ce s-au racit si se paseaza , se amesteca cu branza , o lingura zeama si coaja rasa de limeta, stevia si ghimbirul. Gustul este atat de exotic ca, daca nu vezi din ce este preparat, nu ai habar ce mananci.
De-a lungul timpului am incercat cu diverse tipuri de branza si iese perfect cu oricare.
Cu aceasta crema se umplu vasele de servit, care vor fi captusite in partea de jos, cu resturile decupate de pe margine.


Umplem "vasele" noastre cu aceasta crema parfumata si exotica.
Pentru ca mi-a ramas resturi de lamai, am facut o limonada, tot cu stevie lichida indulcita.
Iar din aceasta 250 de ml am preparat-o cu un plic de gelee transparent pentru tort. Am terminat de umplut canitele si am dat la rece cateva ore.

Le servim cu un granizado de cafea fara cofeina cu cardamom si scortisoara, indulcita cu  un pliculet de greensugar.
Cardamom este o mirodenie exotica, care da un gust aparte cafelei.
"Granizado" este o bautura racoritoare, pe baza de gheata maruntita si diverse arome. La mine s-a topit pe jumatate pana am terminat sedinta foto dar, tot a fost o bautura racoritoare, extrem de delicioasa.








Trimiteți un comentariu