Sos de rosii pentru iarna

suc de rosii pentru iarna

Sos de rosii pentru iarna

De cate ori nu ne dorim in mijlocul iarnii sa avem cateva rosii coapte si zemoase, inrosite in gradina , sub razele aprige ale soarelui, sa incropim un sos pentru paste, pentru pizza sau pentru o tocanita in care sa nu mai adaugam decat cativa cartofi , un pumn de mazare si cateva cubulete de carne?
Pentru ca in fiecare toamna am foarte multe rosii in gradina mamei, fac acest sos simplu pe care uneori il mananc chiar si pe paine prajita, frecata cu un catel de usturoi si cateva aschii de branza maturata deasupra.
Cantitatile sunt relative, unele persoane mananca mai sarat , altele nu, unora le place mult musuiocul, altii il urasc... ideea este sa fiarba bine, iar borcanele in care il asezam sa fie sterilizate.
  • 20 kg - rosii
  • sare dupa gust
  • 5 fire mari de busuioc
  • 500 g - zahar
  • 500 ml ulei
Uitati toate ideiile preconcepute fata de sosul de rosii. Unicul lucru pe care trebuie sa il indepartati este pielita si cotoarele/ partile verzi sau stricate.
Rosiile din gradina mamei erau foarte coapte, iar pielita s-a indepartat foarte usor. Daca voi nimeriti rosii care nu se cojesc, le puteti scufunda cateva secunde in apa clocotita, apoi pielita se ideparteaza cu usurinta.
Rosiile pasate sau trase prin presa manuala isi schimba gustul din cauza semintelor zdrobite, modificand si gustul final al sosului.

Asadar, rosiile spalate in prealabil,  fara pielita, se toaca cubulete si se aseaza in vasul in care vor fierbe, in cazul meu un ceaun mare de tuci. Se lasa la rece 12 ore, apoi zeama care se decanteaza se indeparteaza si se pun pe foc.
Cand incepe sa fiarba se indeparteaa spuma care se formeaza, apoi se adauga busuiocul, legat in manunchi si sarea.

Cand sosul incepe sa se ingroase se indeparteaza busuiocul si se adauga uleiul si zaharul.
Sosul il puteti face cat de dens doriti, apoi il asezati in borcanele sterilizate, puneti capacul si il asezati cu capul in jos, intr-o patura groasa.Se lasa acolo cel putin 10 ore. Se vor steriliza perfect fara a trece prin cuptor.

Pentru aceasta cantitate am fiert ceaunasul, aproximativ 5 ore. si am obtinut 25 de borcane de sos.
Il folosesc iarna la paste simple cu sos de rosii, sos ragu pentru lasagna, pizza diverse sosuri si tocanite.
Are gust de busuioc , asadar nu il putem adauga decat intr-o mancare care se intelege bine cu aceasta mirodenie.



Comentarii