duminică, 16 octombrie 2016

Ziua painii,16 octombrie


World Bread Day 2016 (October 16) Ziua painii, 16 octombrie


Astazi in toata lumea se sarbatoreste ziua painii.
Milioane de cuptoare s-au incins pentru a celebra aceasta sarbatoare.
Pentru ca am aflat ca peste tot, bloggeri de toate tipurile s-au alaturat acestei provocari, astazi va arat si eu painea pe care am preparat-o special pentru aceasta zi.
Accesand hastag-urile #wbd2016 și #worldbreadday2016 pentru social media puteti vedea paine coapta in casa, in jurul lumii.
De asemeni AICI puteti vedea  invitatia la acest eveniment, unde suntem chemati cu totii la o degustare.


Painea de astazi e simpla, o reteta traditionala, de acum 200 de ani.


Ingrediente maia   

    550 g faina normala pentru paine ( eu am folosit type 000)
    550 g apa
    2 linguri ulei

Ingrediente pentru continuarea painii

    800 g faina
    210 g apa
    30 g drojdie proaspata
    50 g ulei
    30 g sare
    20 g zahar

Mai avem nevoie de ulei pentru uns blatul de lucru, o forma incapatoare cu capac si hartie speciala pentru copt.

Pentru maia am folosit un recipient mare de plastic, in care ulterior am framantat aluatul. Pentru a scapa de multe vase de spalat, ingredientele sunt cantarite in acelasi vas, pe masura ce este nevoie de ele.

Asadar o reteta de acum cateva sute de ani, care se pregateste cu maia , adica un aluat dospit care tine locul drojdiei pe care astazi o cunoastem si o folosim cu totii.

Maiaua se prepara cu o zi inaintea framantarii aluatului si se lasa 12 ore sa inceapa fermentatul.
Asadar, amestecam 550 g apa calduta cu 550 g faina si 2 linguri ulei in vasul in care dorim sa preparam aluatul.
Nu e greu deloc, se pun toate in vas si se amesteca cu o lingura .
Apoi vasul se acopera si se lasa in bucatarie, pe un blat din lemn.
In ziua urmatoare aluatul e plin de bule, semn ca maiaua este functionala.

Acum nu mai trebuie decat sa adaugam restul ingredientelor si sa framantam painea.
Mai intai dizolvam drojdia in apa calduta. Pe aceasta o adaugam peste maia impreuna cu uleiul, zaharul si sarea.
Apoi punem jumatate din faina si amestecam cu o lingura de lemn.
Cealalta jumatate de faina o adaugam pe rand. Aluatul trebuie sa fie fin, omogen si elastic.

Cand este gata il lasam jumatate de ora sa se odihneasca.
Apoi il framantam din nou si formam painea.
Stropim blatul de lucru cu cateva picaturi de ulei, asezam aluatul si il intindem cu mainile intr-o foaie. Adunam marginile spre interior si rulam.

Painea formata se aseaza pe o foaie de hartie de copt.
In vasul in care v-a fi coapta se pune 100 ml apa foarte calda, apoi asezam painea, acoperim si lasam la crescut.
Intre timp incalzim cuptorul la 245°C.  Cand acesta atinge temperatura optima, se cresteaza painea apoi se pune la copt.
Imediat reducem temperatura la 230°C si coacem timp de 30 minute, apoi coboram din nou la 200 °C si mai cocem 10 minute.
Nu-i asa ca va intrebati ce se gaseste sub capac? Oare cum arata painea noastra?

Indepartam capacul si o lasam sa se rumeneasca timp de inca 15-20 minute.
Painea este gata, cand devine aurie si ciocanita usor are rezonanta.. La dimensiunea ei, trebuie sa verificati daca s-a copt bine. 



Imediat se o scoatem din forma, painea se stropeste cu apa rece.
Aceasta paine are coaja subtire , usor crocanta si mijlocul pufos.
Painea se lasa la racit pe un gratar, cel putin cateva ore.







Ce spuneti, nu-i asa ca este potrivita pentru a sarbatori aceasta zi minunata?
(Reteta apartine fetelor de la SU, eu am facut mici modificari la punctul de prelucrare )

LE: La #worldbreadday2016 au mai contribuit și

Trimiteți un comentariu