Mucenici cu miere si nuci

Mucenici cu miere si nuci

Mucenici cu nuca

 

Pe cand eram copil, bunica ne facea mucenici din aluat de paine. Rar avea niste coaja de lamaie sa parfumeze aluatul, dar intotdeauna aveam miere si nuci.

Curtea bunicii era strajuita de salcami, unul dintre acestia facea flori mov-roz si aproape rasareau broboade de miere pe florile sale, atat era de plin de albine cand inflorea.

Parfumul pe care il emana florile de salcam nu poate fi descris in cuvinte, este proaspat si pur ca adierea unei dimineti de primavara, insa mierea de salcam e dulce ca surasul unui prunc, pura si curata ca sufletul acestuia.

Pentru ca am primit intr-o campanie Brander miere delicioasa de salcam, am vrut sa ii fac si fiului meu mucenici intocmai ca cei pe care mi-i facea bunica.

Mierea de salcam de la Apidava este exact ca cea pe care bunica o pastra intr-un borcan pe masa in bucatarie si ne dadea cate o lingurita dimineata. Medicament si rasfat deopotriva e cea mai buna miere pe care poti sa i-o dai unui copil.
" Mierea de salcâm este obţinută din florile de salcâm şi se caracterizează prin faptul că are o remarcabilă puritate şi claritate. Este una dintre cele mai cunoscute şi dulci sortimente de miere datorită gustului delicat cu tentă florală. Îşi păstrează starea lichidă pentru o lungă perioadă de timp datorită conţinutului ridicat de fructoză. Datorită conţinutului scăzut de zahăr, reprezintă cea mai buna alegere pentru diabetici."
Mucenici cu nuca

Ingrediente:

  • 500 kg faina,
  • 250 ml lapte,
  • 1 lingura zahar,
  • 20 g drojdie proaspata,
  • 2 galbenusuri,
  • 50 g unt ,
  • 2 buc zahar vanilat
  • un varf lingurita sare,
  • un ou pentru uns,
  • miere
  • nuca macinata
Drojdia se desface in laptele caldut, se adauga zaharul, galbenusurile, untul  si zaharul vanilat. Din acestea se formeaza o maia care se lasa la dospit cca 20 minute. Se adauga faina si sarea si se framanta un aluat intocmai ca cel de la paine. Astazi faina pe care o gasim la supermarrket are un continut redus de cenusa si nu este nevoie sa framantam foarte mult. Aluatul este gata cand devine elastic si se desprinde de pe peretii vasului in care il framantam.

Cand este gata, acoperim vasul cu un capac si il lasam la cresut o ora. Impartim aluatul in portii dupa cat de mari ne dorim mucenicii. Din aceasta cantitate eu am facut 18 mucenici cat sa incapa in mana copilului.
Mucenici cu nuca

Mucenici cu nuca


Dupa ce ii asezam in tava, ii acoperim cu folie alimentara si ii mai lasam la crescut jumatate de ora, timp in care preincalzim cuptorul la 180 grade.

Ungem mucenicii cu ou batut si ii coacem timp de 15 minute sau pana devin aurii.

Cand se scot din cuptor, se lasa sa se racoreasca 5 minute, apoi se ung cu miere si se trec prin nuca.
Mierea Apidava  vine in recipient cu dozator ce faciliteaza acest pas. Pur si simplu am intins un fir de miere, direct din flacon, apoi am tavalit mucenicii prin nuca.



Avantaje  miere de salcam de la Apidava:
– flacoanele au un capac special pentru miere, care nu permit prelingerea nici unei picaturi de miere dupa folosire;
– nu necesita folosirea linguritei;
– nu se sparge ;
– poate fi reumplut ;
– este mult mai usor decat borcanul din sticla;
Practic şi modern!
Este practic şi modern, uşor de folosit de către tineri şi copii, neexistând riscul de murdărire, şi poate fi folosit fără a fi nevoie să ai la îndemână o linguriţă.


Despre mierea de salcam de la Apidava si multiplele ei beneficii v-am vorbit in acest articol. Cred ca este cel mai minunat dar al naturii pentru sanatatea si binestarea noastra.

Comentarii