Cheesecake cu brânză şi îndulcitori Sweeteria

Cheesecake cu brânză şi îndulcitori Sweeteria

cheesecake


Cheesecake este una dintre cele mai cunoscute prăjituri din lume și poate una dintre cele mai simple.

Făcută cu diferite tipuri de brânză în funcție de zona din care provine, se spune că cea mai veche reţetă ce datează din timpul Jocurilo Olimpice din Grecia, unde Cato cel Bătrân a scris rețeta într-una dintre cărțile de bucate romane.

Personal mi se pare o rețetă foarte utilă, cu un gust bogat și ușor de făcut, pe care o puteți combină cu mai multe arome, chiar și în timpul aceleiași mese.

Un desert rafinat, un deliciu pe care îl puteți servi la orice ocazie, acompaniat de o dulceață fină și o cafea bună.
cheesecake


Ingrediente bază aluat franțuzesc

  • 80 g unt la temperatura camerei
  • 1 ou
  • un praf de sare
  • 100 grame făină

Toate ingredientele se amestecă împreună până formează un aluat consistent. Se face o foaie care se întinde pe fundul unei forme rotunde, cu pereți detașabili,tapetată cu hârtie de copt, având grijă să îmbrăcăm  și pereții la înălțimea de 1-2 cm.

Ingrediente cremă de branză

  • 1 kg brânză grasă de vaci
  • 130 g unt la temperatura camerei
  • 80 g îndulcitor Dulcișor by Sweeteria
  • 3 linguri făină albă
  • 1 plic budincă de vanilie sau 2 linguri amidon
  • 100 g piure dintr-un cartof
  • 50 g stafide
  • 5 ouă
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 2 lingură smântână grasă

Se separă ouăle și albușurile se bat spumă cu un praf de sare și o lingură suc de lămâie. Se adaugă îndulcitorul și se bate în continuare până se formează bezeaua.

Introducem restul de ingrediente, exceptând stafidele, într-un bol și amestecăm bine cu blenderul. Amestecul rezultat trebuie să fie cât mai fin și omogen.

Adăugăm apoi bezeaua și stafidele și cu o paleta amestecăm ușor până la omogenizare.

Turnăm întregul amestec în formă peste foaie. Trebuie să fim atenți și să nu umplem niciodată forma până când se revarsă, deoarece atunci când este la copt se va ridica puțin, chiar dacă nu conține un agent de creștere.

Se coace la 180º - 190º C pentru aproximativ o oră sau pana se rumenește. După acest timp, scoatem cheesecake-ul  din cuptor și îl lăsăm să se răcească în formă. Când este rece îl desprindem de pe margine și îl scoatem, transferându-l pe un platou.
cheesecake


Tips & tricks

Putem decora acest desert cu dulceață de afine sau de zmeură, deoarece combinația dintre brânză și fructele de pădure este perfectă.

Pentru foaie eu folosesc întotdeauna osânză în loc de unt. Este o grăsime fină, care frăgezește aluatul și îi dă o textura aparte.

Piureul de cartofi nu schimbă cu nimic gustul, în schimb prăjitură se coace uniform și nu se lasă la mijloc când se răcește.
 
cheesecake

cheesecake

Comentarii

Valeria Chertes a spus…
Arata tare bine,mi-ai făcut poftă.