Tarta rustica cu prune, fara zahar adaugat

Tarta rustica cu prune, fara zahar adaugat

Tarta rustica cu prune fara zahar adaugat
 

Dupa cum stiti, in Clubul Sweeteria sunt in fiecare luna concursuri de gatit la care poti participa cu oricate retete vrei, daca respecta tema concursului si folosesti ingredientul vedeta al acelei luni. 

Luna asta era despre inghetate si despre cel mai fain indulcitor din cati stiu: Dulcisor, un indulcitor modern, natural, un amestec de extract din frunze de Stevia Rebaudiana si eritritol (obtinut din porumb).

Pentru ca inghetata de casa se topeste repede m-am gandit sa ii gasesc un suport delicios pentru ca imaginea finala sa fie apetisanta. Asa a aparut cea mai delicioasa tarta rustica cu prune, usor acrisoara, parfumata cu un strop de scortisoara si imperecheata perfect cu inghetata din frisca Meggle si ciocolata alba.

 

Tarta rustica cu prune

Tarta rustica cu prune

 Reteta este tare simpla si aluatul l-am mai preparat si cu alta ocazie, reteta aflandu-se deja pe blog. Este un aluat frantuzesc clasic, usor sfaramicios, ce se combina ideal cu umplutura cremoasa.

Ingrediente foaie tarta 

  • 250 g faina,
  • 125 g unt 80-82% grasime, la temperatura camerei
  • 60 g indulcitor,
  • 1 ou intreg+1 galbenus,
  • extract de vanilie
  • un ou pentru uns

Se face un aluat potrivit de tare care se intinde in foaie subtire pe o hartie de copt. Eu intind direct pe hartie pentru ca e mai simplu de manevrat.
Tarta rustica cu prune Umplutura de prune 
  • 500g prune fara samburi
  • 4 linguri dulcisor
  • 2 linguri amidon
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata

Prunele se spala, se scot samburii si se taie felii mari. Se amesteca cu indulcitorul si amidonul si se "condimenteaza" cu scortisoara si se aseaza in mijlocul foii pe care o pliem pentru a se aduna peste jumatate din umplutura. 

Se coace timp de 30-40 minute la 190 grade. 

Cand este gata se scoate pe un platou si se lasa la racit la temperatura camerei.

Tarta rustica cu prune fara zahar adaugat

Inghetata de frisca 

200 ml frisca lichida se bate cu 50 g banuti de ciocolata alba topiti la microunde si o lingura de dulcisor.

Inghetata aceasta nu imi lipseste aproape niciodata din casa. Uneori pun cate o lingura de dulceata sau o lingura de pudra matcha.

Tarta rustica cu prune si inghetata
Asezati cate o lingura generoasa de inghetata pe feliile de tarta, decorati cu dulceata sau fructe si serviti. Combinatia este geniala!
Tarta rustica cu prune fara zahar

Un dulce rapid, usor de facut si fara multe calorii.

Ce spui? Ai incerca reteta mea?

PS. Tava pentru micul dejun este facuta de mine si daca iti plac proiectele DIY gasesti toti pasii AICI.

 

Comentarii